19 February 2011

Kisah di sebalik tak dapat tidur

As-salam >.< ~east~

Hey fellows..Sy nk share pasal kisah tu lah..ala, mcm yg title dah mention tu..Masuk bedroom 0050 camtu. Pas baca doa dan sgla amalan sblm tdo yg biasa dibuat, sy pun bersedia utk tdo..bersedia je pun..pusing kiri..pusing kanan..balek ke posisi asal..haish, kenapa x dpt tdo ni..ok. Sy pun teringat tips yg sy salu buat b4 dibuai mimpi, iaitu berangan..maka, sy pun start la berangan..alamak, dh jauh berangan, x tertido pun..adoyai..ok..""termenung je kat satu tempat lah..lama2 khayal dan tdo la tu"", kata diri saya..=P

Tengah2 tu, tetiba teringat kat kenangan dgn kwn sy (F)..F ni kwn rpt dgn best fren sy iaitu N..N ni ppuan la..dorg dua ni rapat, ms kat skul dulu, pergi toilet sesama..of coz la F gi toilet laki, N g toilet ppuan kan..korg jgn pk smcam lak..leh sbb itu, sy pun rpt jgk dgn F ni..bila masa senggang2 ke (sbnrny x la free pun, tp pandai2 la guna ms ckgu xde ke apa ke kan), kitorang lepak la skali..perangai dia laen bebona la..leh plak kongsi cerita sal dia terserempak dgn hantu2 la, psl mimpi2 dia yg dia wat kesimpulan sbg tanda2 suruh dia bertaubat,,ala2 mimpi kematian cmtu la..

F ni suka bena pinjam brg sy..pen, pen ,pen, pensil..ckp je..pahtu dia mesti tinggalkan hadiah skali.

.iaitu gigitan di pen itu..sy mesti la taknak pen tu..bagi terus je kat dia..esok nya, tgk F pjm pen org laen pulak..pahtu sy tegur la, ''ai, xkan la dh hilang kot pen smlm?''..F pun senyum dan "syuuhhh" smbl jari di dekatkan ke kwsn mulut..''ooo, ni rupanya taktik dia slama ini.''.

D takdirkan sy pindah ke skul laen masa form 4,, tp ms sy tinggalkan skul, F takde. Dia ekot sukan, wakil skolah..sedih tu mmg la..dh jadi best fren kot..tp, takdir myatakan kami akan bjumpa lagi..waktu tu, kbtln ayah sy nk pergi tgk la atlet2 wakil skolah(ayah adlh PK1 skul sy ms tu), so sy pun hepi!cuz dpt la jumpa F. dan sempat la borak kejap dan bgtau kat dia yg sy nak pindah..msh igt g, dia ckp camni ''awk nak pindah. camne dgn sy?'' tp versi bahasa melayu sarawak la..ms tu, sy dgr x dgr, ''btol ke apa yg sy dgr ni''..so, no respon dr sy kpd F..
p/s: amaran keras. kami berdua tidak ada apa2 perasan kerana F sudah berpunya pd masa itu.so, jgn pk mcm2 ye.

smgu ke 2 mggu pastu,tp yg penting xlama lps tu la, sy ada bg kaset Linkin Park yg baru release masa tu kat F sbg hadiah besday dia. even not hand by hand bg kat dia. xpe. camne nk buat kan. xkan nk g umah dia kot. sy ppuan. dia laki. so, pas kat kwn je. igt lagi, sy pnh kol F guna public fon, ms tu dok asrama, xleh bwk fon..so,guna la kemudahan yg ada. yg terharunya, F siap mainkan gitar lagu apa eh, lupa..tp x nyanyi la..mcm org bcintan pulak kan,tp trust me..we r not..warning! mmg tidak ada apa2 between us..

slps lebih kurang 3 tahun tak berjumpa, iaitu ketika kami 19 thn, akhrnya hanya al-fatihah dan yassin mampu sy berikan pd F shgga skrg. ms pengebumian pun sy x dpt dtg..xdpt sy mnatap wajahnya buat kali terakhir..sedih kan..tragik kan..tak sangka, pertemuan terakhir masa sy pindah skul tu adlh pertemuan terakhir buat selama-lamanya dgn F..mmg tak sangka..

Waktu tu, sy masih tdo nyenyak atas katil. awal pagi. Tetiba dpt msg, AHMAD ALI BIN ABU (bukan nama sbnr) sudah meninggal..terus celik bijik mata..mmg..mmg sy tak percaya. cuba anda letakkan situasi anda di tmpt sy, 19 tahun,,masih muda..tp, itulah dinamakan takdir..dan maut itu adalh suatu yg pasti akan mjemput kita suatu hari nanti tanpa kira usia..tak kira kita dh kawen ke blm, dah bkerja ke blm, dh abis blaja ke blm, dh njoy sana sini ke blm,,MAUT ttp menjemput kita..igt itu..

Kenangan manis yg sy coretkan td adlh yg paling significant ttg F dlm hidup sy..kini, F dah pergi buat selama-lamanya..dia pergi masa dia umor 19 tahun..muda kan? terlibat dgn kemalangan jln raya..xigt dgn siapa or apa,,tp yg cuma igt, dia xselamat, kwn sorg lagi slmt tp ada yg patah klu xsilap.

Tanpa sedar, mgalir air mata teringat, dan terus sy menadah kedua2 tgn, mbaca al-fatihah utk di sedekahkan kpd arwah..semoga arwah d cucuri rahmat, di golongkan dlm golongan org2 yg beriman..amiin..

6 comments:

Anonymous said...

semoga arwah di tempatkan di kalangan org yg beriman..amin..

east said...

aminn...amiin..dan amiin

Anonymous said...

Al-Fatihah..semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org beriman..amin

east said...

al-fatihah...

Anonymous said...

semakin tua, semakin byk kejutan. paling mengejutkan, bila kita xtau "AJAL" mjemput. huk3.

east said...

btol tu..bekalkan diri anda dgn bekalan akhirat jg jgn lupa ,,kerana kejutan tu akan mjemput kita suatu hari nanti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...