30 March 2011

Cuba Kau Pakai Kasut Dia, tengok muat tak muat

As-salam >.< ~east~


Mood: Sedih dan Bersimpati

Malam ni tadi ha, terkojot den baco msg dari kawan ni..Ado kes bunuh diri kat tempat den blajo dulu..Unimas tu ha..Memang terkojot beno den..Menurut sumber, dio dikatakan terjun bunuh diri dari jambatan kat tasik unimas tu ha..Petang tadi baru..Dalam kol 1 lebih,,,Mayat dijumpai kol 4.15 camtu..

Menurut kawan2 den, sila baco blog ni..Ni blog arwah..Dio laki-laki..Budak FK..Asal sabah..Muslim..Ni ha link blog dio..Right Kelik jo..Den pun tak pasti blog ni btol2 tak arwah yang tulis. Tapi, menurut sumber, blog ni blog dio lah..Wallahualam..Dengar2 nya, dia letak batu dalam beg supaya senang nak tenggelam..

Berita hangat tak hangat ni..Memang hangat..Nila den baco jo entry2 arwah..Sedeh..simpati..Kalo korang di dalam kasut dia...Cano yo...

Yo lah..isu ni hangat dah macam goreng pisang..Sume jadi status fb, termasuk la fb den..So, den pon ado la jugak baco2 komen2 orang kan..

Berbalek kepada topik asal, cuba ko pakai kasut dia, muat tak muat...Memang ada kaitan dengan kes bunuh diri ni..Nila belek2 je komen2 orang sal isu ni, ada la orang cakap camni, camtu, camno, dan berbagai macam la..Bodo la, masuk neraka la...Apa-apa lagi la..

STOP IT CAN YOU!! WILL YOU!!

Arwah dah takde. Jangan la mengata pasal dia. Kita masih hidup ni jangan lak membazirkan masa hidup kita dengan mengata macam tu. Paling saya rasa macam 'wow, komen ni' adalah komen yang bab masuk neraka tu. Ya, memang dalam agama hukum dia camtu. Tapi, bukankah kita sepatutnya sedar dan tahu, syurga neraka itu kerja tuhan. Bukan kita. Sesungguhnya Allah itu Tuhan Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..Maha Pengampun. Ya, saya pun ada belajar. Sapa2 bunuh diri tu masuk neraka. Tapi, tak semestinya ini tiket untuk kita cop orang yang dalam kes ni macam tu...

Tak baek cakap camtu. Jaga cket percakapan tu. Kato orang 'Kerana mulut badan binaso'. Apa yang kita ucapkan tak dapat di tarik balek, tu ha kena jago mulut.  Saya harap orang tu sedar lah. Harap dia tak sewenang wenang nya lagi cakap serupa itu di kemudian hari. Saya tahu, saya bukan lah tinggi ilmu agama pon, bukanlah ulama. Tapi, saya cuma saudara islam anda yang hanya mahu beringat-ingat sesama kita saudara ni. Maklum lah, kadang2 kita ni tersasar..

Jika baca blog tu, memang arwah ada banyak problem. Korang baca la sendiri ya. Untuk lebih memahami..Korang letak diri korang dalam kasut dia..Muat tak muat..Jangan maen sedap mulut je cakap bodo or what so ever. Korang tak tau gi size kasut dia cane, jangan melulu je cakap dia camtu, camni. Tak tau lagi kalau korang di tempat dia korang tak buat benda tu. Masa ni, memang kita cakap tak mungkin bunuh diri. Sebab masa ni kita masih waras.

Memang..bunuh diri bukan la jalan penyelesaian, dan tindakan ini memang 'bodoh'. Tapi, sekali lagi, jangan cakap camtu la..Dia dah takde..Baek kita sedekah al-fatihah ..Ada guna nya jugak kan...

Moral of the story

  • Jaga percakapan anda. Ia tidak boleh di tarik balek. 
  • Syurga neraka kerja tuhan. 
  • Jangan bunuh diri walaupun anda tension tahap dewa cipan camne pun..
  • Kalau anda ada masalah, sila kongsi dengan rakan.Rakan ini haruslah pandai memberi semangat dan kaunseling yang membantu rakan yang bermasalah.
  • Kalau anda tension dan ada masalah, jangan ambil langkah mudah dengan bunuh diri.

Readers, sama-sama kita sedekah AL-FATIHAH...

Update news..


ni berita dari the borneo post

KOTA SAMARAHAN: A second-year Civil Engineering student drowned after he leapt off a bridge into a man-made lake in the grounds of Unimas campus here yesterday.
The deceased has been identified as Sachess Qaspie Marimuthu, 21, from Sabah.
The incident occurred shortly after 2pm when Sachess, who was earlier seen standing alone on the bridge across the lake carrying a backpack, climbed over the railing and plunged into the water below.
Horrified witnesses immediately called the Samarahan fire station, which despatched a team of rescuers to scour the lake for the victim.
Bomba officer-in-charge Ahamarie Juhai, when contacted yesterday, said 10 personnel were involved in the operation that ended at 3.38pm when Sachess’ body was recovered from the bottom of the lake.
Several students said that a search of the victim’s backpack found it contained a large rock, which they believed had been intended to weigh him down.
Meanwhile, there were also rumours going around campus that Sachess had sent a text message to several friends to inform them he was ‘leaving’ prior to the fatal leap.
The incident has been classified as sudden death pending a police investigation.

Sume yang berlaku, hanya arwah dan tuhan saja tau benar ke tidak..Wallahualam...

10 comments:

GiveAsh said...

sedih kan..al-fatihah..
abu from shokyerblogging

east said...

@GiveAsh

yep..sedih...eh, dah baca blom entry arwah? yg 2 latest..ada sebut sal dia nak suicide..

aaron aziz said...

kalo gua nk try boleh?

east said...

hai aaron...try gapo nye? mu jange nak mace2

Deekay De' Devilicious said...
This comment has been removed by the author.
east said...

deekay...tu..dengar2 org kata suicide..tu mcm..hmm.kita bukan dia, jadi kita tak tahu..deekay ada baca tak blog nephew deekay?..mgkin org ckp camtu pasal dlm blog dia ada mention suicide

Deekay De' Devilicious said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

pemuh dgn misteri..ape2 pun kita doakan yg terbaik supaya rohnya dicucuri rahmat..

east said...

itu lah deekay..sy pun pelik..sbb kadang2 ni, org blogger boleh buat mcm2 je sbb nak traffic..tu la deekay..hanya arwah dan famili dan tuhan sj tau dan kenal arwah...

fahrin ahmad said...

deekay2..lu ckp ngan sape ni?

ngan entiti paranormal ke ape

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...